Wicked

Ja, hörni ... för alla er musikalälskare därute (och ni andra också naturligtvis), måste jag bara dela med mig om denna musikalen. För er som sett filmen "Trollkarlen från Oz" så minns ni kanske att det finns en grön elak häxa i den, vid namn Elphaba eller "The wicked witch of the west" som hon också kallas. Wicked handlar faktiskt om just henne. Hennes liv, varför hon är grön, varför folk tycker illa om henne och varför hon blir "ond" (vilket hon egentligen inte är, i Wicked uppdagas det att det är trollkarlen och hans kumpaner som är onda"). Handlingen är lite krånglig, man måste nästan läsa manuset för att förstå allt, det räcker inte att lyssna på skivan. Men det finns andra andledningar till att lyssna på skivan, jag lovar ...

Huvudrollen Elphaba spelas av Idina Mentzel, en av de stor Broadway-stjärnorna. Hon har en helt fantastiskt häftig röst, och hon kan verkligen konsten att få fram en text även om det bara är på skiva. Det är även hon som gjorde Kate i "The Wild Party" och Maureen i originaluppsättningen av "RENT"!. Fantastisk tjej!
Kristin Chenowetz spelar Glinda, och lyckas verkligen sätta en verkligt personlig touch på sin karaktär med sin mycket speciella stämma. Hon behärskar belting såväl som de nästan opera-liknande partierna med stor övertygelse, och går igenom så på skivan att man verkligen kan se Glinda famför sig och förstå vad som driver henne till det hon senare gör.

Stephen Schwartz är mannen som gjort musiken och jag är beredd att geniförklara honom. Med ganska enkla harmonier och melodier skapar han magi som får håren att resa sig på armarna. I "No one mourns the wicked" och "No Good Dead" får han obehaget att krypa under skinnet, i "The Wizard and I" och "Defying Gravity" låter han Idina Mentzel glänsa som bara hon kan med text och sång och i "Popular" och "What is this feeling" får man sig ett gott skratt. Men det finns också en sång vars text verkligen etsar sig fast i mitt minne. Så många gånger jag känt såhär ... utan klyschor skulle texten kunnat vara skriven rakt från mitt hjärta .... här är den ..... "I'm not that girl":

" Hands touch, eyes meet
sudden silence, sudden heat.
Hearts leap in a giddy whirl.
he could be that boy,
but I'm not that girl.

Don't dream too far.
Don't loose sight of who you are.
Don't remember that rush of joy.
He could be that boy,
but I'm not that girl.

Every so often we long to steal
to the land of what-might-have-been.
But that doesn't soften the ache we feel
when reality sets back in.

Blithe smile, lithe limb.
She who's winsome, she wins him.
Gold hair with a gentle curle.
That's the girl he chose,
and heaven knows
I'm not that girl.

Don't wish, don't start,
wishing only wounds the heart.
I wasn't born for the rose and pearl.
There's a girl I know,
he loves her so.
I'm not that girl."

Så ofta ....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0